Google Translate

Translate the page to English. You can choose another language after the click Translate the page to English.

2022 - 09 - 08

Klysgården

För att säkra bevarandet av en del av Ludvikas äldsta bebyggelse, och ett konstnärshem, för framtiden har vi (LKF) nu köpt, på uppdrag av Ludvika kommun, Klysgården.

Fastigheterna är belägna intill Ludvika gammelgård och förutom bostadshuset finns uthus och gästhus. Allt lösöre i de tre byggnaderna ingår i köpet. Klysgården tycks ha flyttats till sin nuvarande plats under tidigt 1900-tal, men har äldre anor.

Klysgården har sitt namn efter konstnären Gunnar Klys (född 1890) som förvärvade fastigheterna 1927. Han bodde där fram till sin död 1968. Gården har varit kvar i släktens ägo fram tills nu och innehåller fortfarande måleriateljé på övervåningen och målande inredningsdetaljer efter konstnären.


Ludvika Hembygdsförening kommer arrendera byggnaderna och ta ansvar för drift och underhåll.

Pressmeddelande Pdf, 470.2 kB.